Bijna 3000
mensen in Nederland overleden in 2021 aan een infectieziekte. Dit aantal is exclusief de sterfte door COVID-19.*
1,4 miljard
euro waren de geschatte zorguitgaven voor infectieziekten in 2019: 1,5% van de totale uitgaven aan de gezondheidszorg in Nederland.*
4 tot 4,8 miljoen
recepten worden er jaarlijks voor antimicrobiële middelen afgegeven bij openbare apotheken.**
Lees hier alle ervaringsverhalen
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn infectieziekten?
Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels of parasieten. Voorbeelden van infectieziekten zijn onder andere COVID-19, griep, Q-koorts, ziekte van Lyme, blaasontsteking, hersenvliesontsteking, sepsis en HIV.
Infectieziekten komen veel voor en verspreiden zich op verschillende manieren: onder andere via de lucht, de huid, besmette voeding, ontlasting en ook via dieren. Iedereen loopt risico op het krijgen van een infectie.
Sommige infectieziekten zijn mild en leiden niet tot ernstige ziekte, terwijl andere gevaarlijk kunnen zijn en ernstige complicaties met zich mee kunnen brengen.
-
Wat is antimicrobiële resistentie?
Er is sprake van antimicrobiële resistentie als micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels of parasieten) veranderen op een manier waardoor medicijnen ze niet meer kunnen doden.
Als je bijvoorbeeld antibiotica krijgt voor een bacteriële infectie, maar dit niet juist gebruikt, kan de bacterie resistent worden voor antibioticum; de bacterie reageert niet meer op dit antibioticum. Om van de infectie af te komen, moet dan een ander soort antibioticum worden ingezet. Als een bacterie resistent wordt tegen antibiotica wordt het dus steeds lastiger om bacteriële infecties te behandelen. De resistente bacterie is vervolgens ook overdraagbaar van mens op mens en verspreidt zich. Het wordt daarom een steeds groter wereldwijd probleem.
Antimicrobiële resistentie ontstaat door langdurig of vaker gebruik van hetzelfde type medicijn. Ook het verkeerd voorschrijven of onzorgvuldig gebruik van medicijnen draagt bij aan resistentie. Het bevorderen van zorgvuldige voorschrijving en correct gebruik van antimicrobiële medicijnen bij mensen en dieren is dus essentieel om het ontstaan van resistentie tegen te gaan. Ook het voorkomen van verspreiding van resistente micro-organismen is belangrijk. Denk hierbij aan het nemen van hygiënemaatregelen en het monitoren van medicijngebruik en het aantal patiënten met resistentieproblemen.
Gezocht: ervaringsdeskundigen infectieziekten als panellid
Heb je te maken gehad met een infectieziekte (door een bacterie, virus, schimmel of parasiet) en vind jij het belangrijk dat het patiënten perspectief vertegenwoordigd wordt in het maken van beleid, verbeteren van zorg en doen van onderzoek? Dan zoeken we jou! Als patiëntvertegenwoordiger behartig je de belangen van andere patiënten.
Contact
Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken?
Neem dan gerust contact met ons op.
kuipers@gezondheidsfondsen.nlBert Kuipers
Programmamanager Infectieziekten en Antimicrobiële resistentie (publiek bewustzijn & patiënten participatie)