4de Programmadag Humane Meetmodellen
02 december 2024
In het programma Humane Meetmodellen werkt de SGF samen met Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland), ZonMw en NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). Met dit programma willen we door het gebruik van humane meetmodellen onderzoek beter voorspelbaar en sneller toepasbaar maken voor de patiënt. Humane meetmodellen nemen de mens als uitgangspunt en zijn bijvoorbeeld gebaseerd op humaan weefsel en humane data. Denk aan menselijk materiaal als stamcellen, weefsel na operaties of ‘organen-op-een-chip’. Op 26 november vond in dit kader de 4e Programma dag Humane Meetmodellen 2024 plaats. Dit keer was het thema: kennisvalorisatie en -implementatie.
Berend van Meer, Chief Technology Officer & Co-Founder van Sync Biosystems, opende de dag met zijn inspirerende verhaal over ondernemerschap op het gebied van organ-on-a-chip technologie. Hij ging dieper in op de uitdagingen die komen kijken bij het proces van fundamenteel onderzoek naar daadwerkelijke implementatie. Berend: “Het is heel moeilijk als je aan het begin staat van het ontwikkelen van een technologie om te zien hoe dat uiteindelijk in de praktijk gebruikt gaat worden. Bij onderzoek kan je nou eenmaal vaak niet beginnen met de oplossing in je hoofd. Bovendien maken de onderzoekers vaak niet het uiteindelijke product, maar leveren in de stappen daarvoor wel de inzichten en technologische doorbraken, die vervolgens vaak door commerciële partners verder vertaald worden.
Tijdens je onderzoek is het waardevol om een roadmap te hebben en regelmatig te toetsen bij potentiële eindgebruikers & patiënten wat de mogelijkheden en wensen zijn. Dit gebeurt vaak automatisch al door publiek-private samenwerkingen, waarbij de consortiumpartner kan meedenken en bijsturen over de implementatie. De Samenwerkende Gezondheidsfondsen zijn, bij de projecten die vandaag gepresenteerd worden, ook een belangrijke schakel. Zij kennen de maatschappelijke wens en de wens vanuit patiënten goed en geven met hun inzichten vanuit de achterban en kennis van onderzoek richting aan de uiteindelijke implementatie voor de patiënt.
Tijdens de project pitches presenteerden vertegenwoordigers van de 13 projecten uit het Humane Meetmodellen programma hun nieuwste resultaten en gingen ze in op uitdagingen die ze tegenkomen. De projecten die in 2024 zijn/worden afgerond deelden de volgende stappen in hun onderzoek. Tijdens de postersessie was er volop gelegenheid om de diepte in te gaan en tussen projecten van gedachten te wisselen over resultaten en uitdagingen.
Devin Veermans, promovendus universiteit Twente: Project; Retina-on-Chip
“Tijdens de presentaties & postersessies kwamen alle onderzoeken met hun verschillende technologieën aan bod. Toch heeft iedereen vergelijkbare challenges met betrekking tot standaardiseren en valideren. Goed om daar samen over te kunnen praten.”
Bart Spee, universiteit Utrecht. Project: Drug disposition On-a-Chip
“Goed om samen te komen op deze programmadag. Veel deelnemers zitten met dezelfde technologische uitdagingen en daarna met de toepassingsgerichtheid. Hoe kom je van basaal onderzoek tot commercieel gebruik in de praktijk, daar ligt de uitdaging.”
In de middag gaf Henri Theunissen – CEO van CRCbioscreen en Simmunext Biotherapeutics expert op het gebied van kennisvalorisatie en innovatie de workshop: “Van wetenschap naar bedrijfsleven” De aanwezigen gingen met elkaar in discussie over de betekenis van valorisatie en maakten kennis met het valorisatieproces en relevante praktische zaken, zoals het beschermen van intellectueel eigendom. Ook werden er praktische tips uitgewisseld die handvatten bieden aan onderzoekers die toewerken naar implementatie van onderzoeksresultaten.
Hier leest u meer over de 13 projecten die vallen onder het Humane Meetmodellenprogramma.