4de Programmadag Humane Meetmodellen
02 december 2024
Tijdens de ‘World Antimicrobial Awareness Week’ in november, vroeg Samenwerking Infectieziekten, waar SGF samenwerkingspartner in is, aandacht voor heersende de problematiek op het gebied van infectieziekten en antimicrobiële resistentie (AMR). Zo brachten we onze Samenwerking Infectieziekten onder de aandacht van iedereen die een rol heeft in de strijd tegen infectieziekten en AMR. Van zorgprofessionals, beleidsmakers en patiënten tot politici. Op het terrein van preventie, diagnostiek, behandeling, voorlichting en onderzoek.
De Samenwerking Infectieziekten is een initiatief van samenwerkende gezondheidsfondsen, de internist-infectiologen en medisch microbiologen. We streven ernaar om de samenleving in geheel en mensen met een kwetsbare gezondheid in het bijzonder, nóg beter tegen infecties te beschermen en samen passende zorg mogelijk maken.
Resistentie van onder meer bacteriën en schimmels is in opmars. Dit betekent dat infecties lastiger te behandelen worden en steeds vaker een levensbedreigend risico vormen. Dat is een groot probleem. Voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een chronische aandoening. Zij zijn gevoeliger voor infecties én komen vaker in het ziekenhuis waardoor het risico op besmetting toeneemt, bijvoorbeeld door operaties en het gebruik van katheters.
Tuberculose en Aids zijn voorbeelden van infectieziekten. Daarnaast zijn veel aandoeningen het gevolg van een infectie. Denk bijvoorbeeld aan nierschade door hepatitis, hersenschade door meningitis, kanker door HPV, een handicap door amputatie vanwege een AMR en postcovid. Ook mensen die vanwege hun aandoening medicijnen gebruiken die hun immuunsysteem onderdrukken zijn zeer kwetsbaar voor infecties. Dat is de reden dat we als fondsen samen optrekken om te zorgen dat risico’s beheersbaar blijven.
Inmiddels is het bestuur van de Samenwerking Infectieziekten compleet. We hebben Margriet Schneider, voormalig bestuurder van UMC Utrecht, bereid gevonden tot onafhankelijk voorzitter. Om meer over de samenwerking te vertellen, maakten we een video met onze bestuursleden Annelies Verbon (namens Vereniging Internist-Infectiologen), Heiman Wertheim (namens Vereniging Medisch Microbiologen), Mark Monsma (namens SGF) en Pieter Stemerding (namens het patiëntenpanel van Samenwerking Infectieziekten).
Benieuwd naar de video of meer weten? Ga naar infectieziekten.nl
Wil je op de hoogte blijven? Vol Samenwerking Infectieziekten op Linked en lees alvast het laatste nieuws, onder meer over de petitie die we recent aan Kamerleden aanboden ter voorbereiding op het debat Medische preventie
Heb je vragen? Aarzel niet en neem contact op met een van de medewerkers van de Samenwerking Infectieziekten. Contactgegevens vind je op de teamspagina op de website.