Interview: Koen Reesink en Pim Vos over Cellsystemics. Een humaan meetmodel voor onderzoek naar vaatziekten.
18 november 2024
Het kabinet is van mening dat voorkomen beter is dan genezen en neemt daarom maatregelen om de fysieke en mentale gezondheid van alle Nederlanders te beschermen en te bevorderen. Zo staat in het regeerprogramma van kabinet Schoof I onder meer geschreven dat wordt ingezet op een gezondere leef- en schoolomgeving en op het terugdringen van marketing van ongezonde producten, zodat jongeren een vrije keuze kunnen maken.
Ook maakt het kabinet een actieplan om vapen onder jongeren terug te dringen, komt het met een samenhangende en effectieve preventiestrategie en gaat het kabinet afspraken maken hoe beleid op andere terreinen de gezondheid kan bevorderen.
De gratis schoolmaaltijden blijven en sport en bewegen krijgt veel aandacht. Tenslotte wordt ingezet op het terugdringen van (kinder) armoede en het bevorderen van de mentale gezondheid van jongeren en studenten. Een gezonde generatie in 2040 blijft de stip op de horizon.
Wat ons betreft veel losse, positieve initiatieven, die kunnen bijdragen aan langer gezond leven voor iedereen in Nederland.
Grote bezuinigingen op gezondheidsbevordering
We vragen ons af hoe aan deze initiatieven invulling gegeven gaat worden in het licht van grote bezuinigingen op preventie die op Prinsjesdag zijn aangekondigd. Zo wordt er alleen al op gezondheidsbevordering flink bezuinigd door de budgetten vanaf 2026 te halveren. Wij maken ons hier ernstig zorgen over.
Bevolking wil meer aandacht van kabinet voor gezondheid jongeren
Deze structurele bezuiniging staat haaks op de wens van driekwart van de volwassenen in ons land, die vindt dat de nieuwe regering meer aandacht moet hebben voor het bevorderen en beschermen van de gezondheid van onze jongeren. Jongeren nu beschermen betekent op langere termijn minder kans op (chronische) ziekten. 85% van de volwassenen vindt het een recht dat kinderen en jongeren opgroeien in een gezonde omgeving.[1]
Lange termijnvisie is nodig
Voor het realiseren van een gezonde generatie, en preventie in het algemeen, is lange termijn financiering en een idem strategie nodig, zodat de omgeving van jongeren gezonder wordt ingericht. Alleen dan hebben kinderen en jongeren echt de mogelijkheid om gezond op te kunnen groeien.
Het creëren van een gezonde generatie vraagt om een integrale aanpak waarin gewerkt wordt aan het versterken van de mentale gezondheid van de jeugd, een Rookvrije Generatie, een gezonde voedselomgeving, alcoholpreventie en meer bewegen. Dat betekent gezond stimuleren door het goedkoper en makkelijker te maken en ongezond ontmoedigen door het duurder en minder makkelijk te maken, zoals bijvoorbeeld via een accijnsverhoging op tabak.
We vragen ons af hoe het kabinet een gezonde generatie wil realiseren zonder lange termijn beleid met effectieve maatregelen en bijbehorende financiering.
Wij blijven ons inzetten voor een gezonde generatie in 2040 en gaan hierover graag in gesprek met verschillende bewindspersonen. Want we hebben elkaar nodig om langer gezond leven voor iedereen in Nederland te realiseren.